Speel mee!

Repetities

Ons orkest repeteert wekelijks op dinsdagavond van 19:45-22:00 in de Concertzaal van Nieuwe Veste, Molenstraat 6,  Breda. 

Van onze leden wordt verwacht dat de individuele partijen zo goed mogelijk thuis of met de hulp van een docent worden voorbereid. In de repetities gaat het niet om het leren kennen van de partij, maar om de interpretatie van de muziek en hoe je eigen partij in het geheel past.

Als je interesse hebt om mee te spelen kan je vrijblijvend contact opnemen om kennis te maken. Het niveau is gevorderd, minimaal C-niveau.Dirigent

Tijmen Wehlburg studeerde orkestdirectie in Amsterdam bij Ed Spanjaard. Tijdens zijn studie was hij vaste dirigent van amateursymfonie-orkest Sinfonietta Breda. In 2017 werd hij vaste dirigent van strijkorkest de Camera (voluit: Camera Musicorum Bredana).

In Augustus 2017 won Tijmen een tweede prijs op het 13e internationaal dirigentenconcours van het Danube Symphony Orchestra in Budapest. In Januari 2019 dirigeerde hij het Octet voor blazers van Stravinsky op de Stravinskyhappening in het Vrijthoftheater in Maastricht, met musici van philharmonie zuidnederland.


Aanvankelijk studeerde Tijmen viool bij Joan Berkhemer en Rudolf Koelman. Daarna specialiseerde hij zich in kamermuziek, in uiteenlopende bezettingen. Hij initieerde nieuwe kamermuziekseries in Belgie en Duitsland. Van 2007-2013 maakte hij deel uit van het Euterpe Baroque Consort, dat op barokinstrumenten speelt. Dit ensemble maakte in die jaren een sterke ontwikkeling door, die resulteerde in optredens op het festival van Vlaanderen, en voor de radiozender KLARA. Daarnaast concerteerde het ensemble in vele culturele centra en podia in België, Nederland en Duitsland.


Tijmen was mede-oprichter van de Dutch Chamber Music Company (DCMC) onder leiding van Raymond Vievermanns. Dit septet met musici uit philharmonie zuidnederland, maakte verschillende tournees, waaronder een uitgebreide reis naar Indonesië met een vernieuwende versie van Stravinsky's 'Histoire du Soldat', in samenwerking met een aantal internationaal bekende Indonesische sterdansers.


Tijmen trad als violist regelmatig op met de pianisten Yutaka Oya en Severin von Eckardstein, alsook met organist en clavecinist Bart Rodyns. Een aantal van deze optredens werd live uitgezonden door radio KLARA, de Belgische klassieke zender. Tijmen is nog verbonden als eerste violist aan philharmonie zuidnederland.

Geschiedenis

De Camera is in 1983 opgericht door Paul de Meyer. Paul is vanaf de oprichting tot de zomer van 2017 de dirigent geweest van het orkest. Sinds augustus 2017 is Tijmen Wehlburg de dirigent.

Paul De Meyer is een gepassioneerd musicus en was docent viool en altviool aan de toenmalige Bredase muziekschool. Bij de oprichting in 1983 kreeg het orkest de naam Camera Musicorum Bredana. Deze naam werd bedacht door Joop IJsseling, in die tijd adjunct-gemeentesecretaris van Breda en actief in het culturele leven van de stad.
Het orkest begon als een particulier initiatief voor een eenmalige uitvoering van de Johannes Passion. De samenwerking beviel dermate goed dat besloten werd samen door te gaan als 

strijkorkest. Sindsdien heeft De Camera veel koren begeleid, evenementen in en buiten de stad opgeluisterd, en eigen concerten gegeven.
In de loop van het bestaan is een relatie aangegaan met Nieuwe Veste. Het orkest repeteert en concerteert in o.a. de Nieuwe Veste en er worden bijdragen geleverd aan activiteiten zoals docentenconcerten, open dagen en openbare examens. Bijzonder is de door Paul De Meyer ingestelde traditie van het jaarlijkse Jonge Solistenconcert, waarbij De Camera talentvolle leerlingen tot 12 jaar uitnodigt om als solist op te treden.
Paul De Meyer bleef tot aan zijn afscheid van de Nieuwe Veste, eind 2016, dirigent en inspirator van het gezelschap. Door zijn gedrevenheid en streven naar perfectie wist hij de groep te ontwikkelen tot een voor amateurbegrippen hoog niveau. Dat de leden hier veel voldoening uit halen blijkt wel uit het feit dat sommige strijkers al meer dan 30 jaar deel uitmaken van het orkest. Er is een vaste kern van (inmiddels) vaak wat oudere strijkers maar er spelen ook jongeren mee. Voor veel getalenteerde muziekschoolleerlingen fungeerde het orkest als een springplank naar een carrière in de muziek. In 2017 werd Tijmen Wehlburg dirigent. Hij initieerde nieuwe samenwerkingen, waaronder projecten met de Young Muscicians Acadamy van Fontys: de jonge talenten van het conservatorium speelden mee in het orkest en als solisten.